Personuppgifter om svenska Voi-kunder läckta

Personuppgifter om svenska Voi-kunder läckta

På kort tid har det svenska elsparkcykelföretaget Voi lockat hundratusentals kunder. Men nu avslöjas en Voi-läcka. Personuppgifter om hundratusentals av Vois kunder har legat öppet på nätet, enligt det tyska mediebolaget Bayerischer Rundfunk. Bland de drabbade finns flera svenskar.

Det tyska mediebolaget Bayerischer rundfunk avslöjar nu att uppgifter om 460 000 av Vois användare har legat öppet på internet, bland annat användarnamn, mejladresser och telefonnummer. Dessutom har det gått att komma åt tidigare kunders mejladresser, enligt Bayerischer rundfunk. Bland de drabbade finns flera svenskar.

Uppgifterna låg oskyddat på internet och gick att komma åt utan att bryta några regler, enligt Bayerischer rundfunk.

Säger att ingen extern aktör kommit åt uppgifterna

Voi säger att företaget vidtagit åtgärder och att uppgifterna inte längre finns tillgängliga. Företaget säger också att ingen annan aktör har kommit åt uppgifterna och att man har anmält händelsen till Datainspektionen.

”Uppgifterna om att 460 000 användare skall ha läckt är felaktiga. Det rör sig om cirka 100 000 emailadresser och i vissa fall även personnamn och telefonnummer enligt våra efterforskningar. Det rör sig således inte om betalkortsuppgifter eller annan känslig data. Jag vill också understryka att uppgifterna alltså inte läckt på internet utan att det bara är ett, av Bayerischer Rundfunk, belyst problem”, skriver Caroline Hjelm, presschef på Voi i ett mejl till SVT Nyheter. 

SVT Nyheter har varit i kontakt med Datainspektionen som säger att man varken kan bekräfta eller dementera att en anmälan har gjorts och hänvisar till sekretess.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-om-svenska-voi-s-elsparkcykelskunder-avslojade

bosinus

Kommentarer inaktiverade.