“Utan kontanter går vi rakt in i en digital diktatur” – tidigare rikspolischef varnar för naivitet

“Utan kontanter går vi rakt in i en digital diktatur” – tidigare rikspolischef varnar för naivitet

Kontanterna spelar fortfarande en stor roll inom den gråa och naturligtvis också svarta ekonomin, men de elektroniska betalningssystemen föder nya former av brottslighet som belastar polisen. Nätbedrägerierna växer lavinartat och drivs ofta av internationella ligor.

– Det blir både lättare och svårare att tackla den här typen av ekonomisk brottslighet, berättar kriminalkommissarie Hannu Kortelainen vid Helsingforspolisen.

Transaktioner som gjorts elektroniskt är lättare att följa och spåra, men samtidigt har kriminella stora möjligheter att hitta på nya sätt att utföra brott. Enligt Kortelainen är det som är enkelt för kunden ofta också enkelt för en kriminell att utnyttja.

-/-

Ett samhälle utan kontanter är enligt Eriksson inte bara ett odemokratiskt samhälle, utan ett samhälle som är utsatt för stora säkerhetsrisker.

– På sjukhus har vi elverk som vi drar igång då ett strömavbrott inträffar, men hur gör vi då de elektroniska betalningssystemen är utslagna om vi inte har kontanter?

-/-

Björn Eriksson på Kontantupproret menar ändå att vi ibland i Sverige och Finland är lite väl godtrogna, och att det har en historisk förklaring i att vi haft hög tillit till staten.

– I Tyskland till exempel skulle kontantlöshet vara otänkbart, säger Eriksson.

Han är ändå nöjd över den konsensus som nu verkar råda bland partierna i Sverige om att kontantavvecklingen gått för snabbt framåt och att striktare reglering av bankväsendet behövs.

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/12/01/utan-kontanter-gar-vi-rakt-in-i-en-digital-diktatur-tidigare-rikspolischef-varnar?utm_source=facebook-share&utm_medium=social

bosinus

Kommentarer inaktiverade.